onsdag 4. juni 2014

Diverse diy stelleprodukter til baby.

Har du tittet på ingrediens-listene til de fleste vanlige babyprodukter? Virkelig lest dem?
Forstod du mye?
Ikke jeg heller... Derfor leter jeg stadig etter naturlige produkter, helst slike jeg kan lage selv, av kjente ingredienser.
Jeg ser ingen grunn til å kjøpe, om jeg kan lage, og heller ikke noen grunn til å ha ukjente ingredienser på mitt barns hud om det kan unngås.
En fin-fin regel jeg lærte under aromaterapi-utdannelsen er: Skal du ha det på huden, bør det være så rent at det kan spises! For ja, vi tar faktisk opp veldig mye av det som påføres huden utvortes.
Tenk litt på det, neste gang du benytter kommersielle produkter med en ingrediensliste lang som ett år! Sjekk hva du faktisk påfører deg selv og barna. Jeg har en teori om at disse kjemikalie-cocktailene kan bidra til mange av sykdommene som blir mer og mer vanlige her i vesten, men nok om det!

Uansett hva man måtte mene om det, så er det i noe tilfredsstillende ved å lage egne produkter.
Det er morsomt, og mange ingredienser har man allerede på kjøkkenet =)

Her er noen av oppskriftene jeg har laget klar til veslemor kommer:
Psst: De fleste oppskriftene er funnet rundtomkring på nettet, og har deretter blitt endret litt på av meg.

Hjemmelaget babypulver:
 Like deler, f.eks 1 kopp hver, av:
Arrowroot pulver/Maranta arundinace. Dette får du tak i i helsekosten, eller på Iherb.com. Brukes som stivelse  fint til de som ikke tåler potet og mais!
Maisstivelse/Maizena, gjerne økologisk, om du finner det!Blandes godt med:
3 drp lavendel eterisk olje
3 drp geranium eterisk olje.


Rist grundig så alt blir godt fordelt, og thats it! Has i en saltbøsse, tom pudderboks eller annen passende og praktisk beholder.
Du kan selvfølgelig skippe de eteriske oljene! Om du bruker dem, vær sikker på at de er rene, terepeutisk grad, og ikke kjemiske etterligninger eller utvannede. Det kan være skadelig!
At de selges på apotek eller helsekost er ingen garanti, desverre...
Personlig har jeg i flere år vært veldig fornøyd med Telemark Urtebrænderis eteriske oljer, de er også ok på pris siden de ikke har flere mellomledd mellom seg og kunden: Telemark Urtebrænderi.

Ringblomst-salve for alt mulig!
Elsk! Denne lagde jeg første gang i fjor, og den har også fått mye skryt av andre som har benyttet den! Den ble litt hard, så kutt gjerne litt ned på bivoksen i oppskriften.
Ringblomst er en plante med svært legende evner, og den er mild og fin til baby og barn.
Oppskriften er opprinnelig amerikansk, derav de oversatte målene.
Brukes utvortes for små brannsår, irritert, sprukken og sår hud, eksem, bleieutslett, tørre hender og albuer, blåmerker, såre brystvorter, milde åreknuter, skrubbsår, sprukne lepper ++ Bruk fantasien ;)
3 kopper/7,2 dl tørkede ringblomst kronblader. Kan også ha i romersk kamille!
1 kopp/2,4 dl extra virgin olivenolje, druekjerneolje, eller mandelolje.
2 oz/ 56.6 g bivoks, hel eller som pastiller. Kan kutte litt ned, salven ble veldig hard.
5 drp Frankincense, tea tree, lavendel eller romersk kamille eterisk olje.

1 kopp: 2,4 dl
1. oz: 28.3 g
 Varm kronblader i olje, så den simrer/såvidt småkoker, i ca 20 minutter.
La stå over natta, jo lenger, jo bedre, og mer effektiv salve.
Sil så ut blomstene i ett finmasket dørslag eller klede, gjerne flere ganger, så oljen er helt ren.
Varm den rene oljen og bivoks til alt er smeltet. Tilsett evt eteriske oljer her.
Hell i rene beholdere, la avkjøles før de lukkes og lagres på ett mørkt og kjølig sted. Husk å ikke helle varm masse i kalde glass, det blir knas =P Salven har ca 1 års holdbarhet.
Den blir litt mer oransje enn bildet viser. Har ikke flere bilder av den, da batchen står til trekking nå, og bildet til venstre er alt som er igjen av fjorårets!

Såpe:
De fleste såper fra butikken, er ikke såper, logisk nok =P De har blitt rensket for glyserin, som faktisk er det som gjør såpe til såpe.. Også er de tilsatt masse annet unødvendig..kremt...
Derfor lager jeg egen såpe, har beskrevet prosessen i dette innlegget!
Nå har jeg to batcher som snart er ferdig kuret/herdet. 1 batch med lys tull-og-tøys-fri baby-såpe, og en med kakao-såpe. Det lukter herlig av sistnevnte ;)
Man kan lage egen flytende såpe fra en såpebar:
Rasp 1 såpebar, helst castillesåpe (= veldig enkel såpe av olivenolje) eller annen ekte såpe med glyserin. Ellers må du tilsette glyserin fra annen kilde.
Kok opp nesten 2 liter rent vann i en stor kjele, la avkjøles litt så det ikke lenger koker.
Rør inn såpeflakene til alt er oppløst.
Ta kjelen vekk fra varmen, og la stå i 12-24 timer. Nå vil såpen tykne.Rør en gang iblandt, tilsett vaniljeekstrakt eller ønskede eteriske oljer om du vil ha det i.
Hell i passende beholdere, dette blir ganske mye såpe.
Blir den for tykk, bland i mer vann.


Smøring/fuktighet:
Mineralolje er noe du aldri vil se benyttet på hud i mitt hus. Det nærer ikke huden, gir kun ett lag øverst i huden som gjør at huden virker myk - selvom den kan skrike etter fukt i de dypere lagene. Dette kan gi problemer som tørr hud og eksem, og man smører videre og tror man gir huden det den vil ha, mens den i virkeligheten ikke har det bra... Jada, skal gi meg med kjeftesmella nå =P
Her er det vegetabilsk, virgin olje som gjelder! Molekylene i vegetabilske oljer er mindre enn i mineralsk olje, noe som gjør at de trenger mye dypere ned. I tillegg er de næringsrike og fuktighetsgivende, bare husk å unngå raffinerte oljer!
Nå står søt mandel-olje klar med lavendel og romersk kamille i, til bruk på sart babyhud etter bad. Kokosolje er også en fantastisk olje, som passer til det meste, både i matlaging og hudpleie. (kjøper også den på iherb.com). Har man ikke de overnevte, er extra virgin olivenolje ett veldig godt alternativ! Jeg smører meg som regel med det, enten alene eller i blanding med kokosolje, og eventuellt eteriske oljer =)
Jeg sparer også masse penger på kremer, lotions, sminkefjerner, ansiktsmasker, renseprodukter +++ Har du en boks kokosolje, eller en flaske virgin olivenolje? Da har du det du trenger for mesteparten av hud-stell, både til en selv og barn =) Nevnte jeg at du kan spare masser av penger?
Husk å la oljer trekke godt inn før man går ut i sola! Kokosolje har faktisk egen solfaktor, om du lar den trekke helt inn! Fantastisk, ikke sant? =D
Fødsel:
Jeg skal føde hjemme.
(Og til kritikere: Dette er mitt valg, ingen andres, så diskusjoner er unødvendige, og vil kun få meg til å sette meg enda mer på bakbeina ;) Just drop it =P )
Siden de fleste kjemiske smertestillende midler derfor er utenfor rekkevidde, er det om å gjøre å finne andre, naturlige måter å lindre på.
Håpet er å kunne tilbringe så mye tid som mulig i badekaret, i varmt vann!
Jeg har også blandet oljer for fødsel og smertelindring, 3 forskjellige:
Generell oljeblanding for påsmøring:
Olivenolje med: lavendel, geranium, frankincense, ylang ylang, peppermynte, ingefær, rose, fenikkel, muskatellsalvie og nellik. Alle er smertestillende i varierende grad, noen er kvalmestillende, de fleste er beroligende og oppmuntrer til å puste dypere.
Oppkvikkende blanding, ren eterisk blanding:
Sitron, lime, appelsin, sitron, eucalyptus smithii, rosentre, kardemomme, furu, sibiredelgran.
Smertestillende blanding, ren eterisk:
Lavendel,, frankincense, ingefær, nellik, rose, ylang ylang, rosentre, geranium.


Rene eteriske oljer "på vent":
Muskatellsalvie - brukt på fødestuer i England, meget fødselsstimulerende, og samtidig euforisk.
Frankincense  - pust, ro, rensende.
Lavendel - smertestiller, beroligende, balanserende, lindrende.

Etter fødselen:
"Mommy-part-hurts"
Bruker nok samme blanding som over, om det er igjen noe, til underlivet. Spesielt lavendel, rose og frankincense er fine for å lindre og stimulere til sammentrekking og heling! Sammen med ringblomstsalven, så håper jeg disse vil være effektive.
Ammeblanding:
Olivenolje med: fennikkel, geranium, basilikum, muskatellsalvie. Til påsmøring på siden av bryst, og på ryggen i brystområde. Skal ikke smøres så babyen får det i seg.
Mot kolikk:
Olivenolje med: mandarin. Kan også benytte lavendel og romersk kamille, disse tre er milde og fine til baby - selvfølgelig i veldig reduserte doser. F.eks 1 drp eterisk olje i 20 ml baseolje.
De kan også brukes for søvnproblemer =)

Det er det jeg har fått til så langt! Begynner å bli dårlig tid her, vesla la seg til de siste dagene i mai, og da er det rundt 2-4 uker igjen, visstnok..... Dette blir veldig spennende, og barnerommet er faktisk snart ferdig oppbygd! Skal bli godt å møblere og pynte, det gleder jeg meg til =)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg setter stor pris på kommentarer! :)